RUNDBALSHUSET

"Hej! Vi är Erik & Laura Vidje. Vi  har byggt vårt drömhus med bl.a. halm & lera för att skapa ett hälsosamt hem med minimal miljöpåverkan. Vi har döpt vårt projekt till Rundbalshuset.

Vi förklarar mer om det i detalj i onlineföreläsningen."

Bakgrund | FAQ | Följ oss | Onlineföreläsning

Rethink, Redesign, Reduce, Reuse, Recycle

Vi designade Rundbalshuset från grunden, vilket gav oss chansen att planera exakt det hem vi ville ha, som lätt smälter in i landskapet på vår tomt. Vi har kunnat kombinera traditionella och innovativa lösningar för att bygga ett skräddarsytt, bekvämt och resilient hem som är anpassat till det lokala klimatet. Här i norra Sverige kan det vara -30ºC på vintern och snö täcker marken i månader, men också över +30ºC på sommaren med mer och mer torka.

Vi har implementerat cirkulära designprinciper så att fastigheten ger oss möjligheter att vara mer självförsörjande både nu och på lång sikt. Vi bygger med mestadels lokala och hållbara material och använder produkter som kan återanvändas eller återvinnas, eller som redan dömts ut att kastas och annars skulle gå till spillo. Dessutom kommer vår tomt att göra det möjligt för oss att odla mycket av vår egen mat för att försörja oss själva, samtidigt som den lokala biologiska mångfalden förbättras.

Rundbalshuset har utformats med låga energibehov och vi har byggt in förnybara energikällor samt passiva åtgärder för att minska vårt beroende av elnätet.

Vi har inspirerats av Policy for an Ecocycle adapted building, Anders Nyqvist; och Cradle to Cradle Design Approach, William McDonough; samt Byggekologi – Maria Block, Varis Bokalders

En fin vinterdag i Kassjö
Rundbalshuset från ovanför
Halmbalshuset i sommaren
Working with Clay
Halmbalshuset i sommaren

Vi vill bidra till en hållbar utveckling; Laura arbetar till och med som konsult och hjälper till att implementera cirkulära tankesätt. Så vi är beslutna att gå från teori till praktik och bygga ett skräddarsytt hem som kommer att komplettera sin närmiljö och samtidigt ha så liten påverkan på den lokala ekologin som möjligt.

Vi inledde planeringen år 2014 och efter att ha funnit en tomt i byn Kassjö, utanför Umeå, påbörjade vi bygget under sommaren 2017. Vi kommer att flytta in i huset under 2021, så det har varit ett långsamt projekt som vi har haft vid sidan av våra heltidssarbeten. Vi har mestadels tagit ledigt och byggt på sommaren. Vi har haft professionell hjälp med den tekniska designen, markarbeten, husets timmerstomme och tak samt serviceinstallationer men till största delen har vi byggt Rundbalshuset själva och är tacksamma för all den hjälp från familj, vänner och andra frivilliga - som har gjort denna byggnadsprocess så mycket roligare!

Projektet består av ett antal byggnader, det runda huset och ett garage kombinerat med gäststuga, solbod, jordkällare och framtida växthus. Några hållbara highlights är:

 • Grundisolering och platta av återvunnet glas
 • Trästomme med limträbalkar
 • Väggar isolerade med halmbalar
 • Golv, fasad och innerväggar är lerputsade
 • Solenergi för el och värme
 • Borrad brunn för eget vatten
 • Termitventilation

Vi har valt dessa lösningar för att kunna använda så mycket lokala resurser som möjligt. Det finns ingen brist på trä i Sverige, hälften av lerputsen består av handsållad jord som grävdes fram under huset på vår tomt och vi kan använda det mesta av solens strålar under vår, höst och framförallt sommarens långa dagar. Vattenförbrukningen är planerad att vara låg och regnvatten kommer att lagras för att användas i trädgården, något som kraftigt reducerar vårt behov av att pumpa upp vatten från marken.

Inte för tillfället, nej!

Med tanke på den globala pandemin öppnar vi inte för besök förrän restriktionerna har förändrats lokalt! Huset smälter också mycket väl in sin omgivning, så snälla avvakta och kör inte runt i byn för att leta efter huset, tack för visad hänsyn till alla bybor. 🙂

Du kan dock se en hel del videoklipp från huset och byggprocessen i vår onlineföreläsning, t.ex. berätta vi mer om hur vi tänker kring återbruk:

Vi förväntar oss att flytta in och ta semester (som vi inte haft på fem år) och sedan öppna för studiebesök under sensommaren 2021.

Du få gärna anmäla dig till vår e-postlista för att vara en av de första som får information om när det finns möjlighet att boka tid för studiebesök.

Följ oss på Instagram eller Facebook om du vill ha mer information om byggprocessen, eller kolla vår digitala föreläsning om hela projektet.

Ja, vi planerar att anordna flera kurser senare i sommar 2021, t.ex. i finputs med lera på fasaden av garaget och huset.

Vänligen meddela oss om du är intresserad av att delta i en kurs genom att besvara korta frågor i denna undersökning här.

Vi planerar också att göra fler onlineföreläsningar eller kurser så att alla kan få tillgång till informationen och våra erfarenheter. Låt oss veta vad du vill veta mer om i detta formulär.

Bäst vore om du svarade på enkäten efter du har sett vår omfattande onlineföreläsning om byggprocessen här. Här är ett urklipp från vår onlineföreläsning med videoklipp från några byggkurser:

Vi har producerat en digital föreläsning om Rundbalshuset av hög kvalitet med mycket konkret information om hållbara lösningar - den är för alla som är intresserade att följa vår resa och för den som går i egna byggtankar - stora eller små.

Vi skulle ha älskat att se något sånt här när vi började planera vårt hus!

Det är en omfattande presentation med videoklipp och erfarenheter om vad vi har lärt oss av tre års planering och fyra års byggprocess.

Här är ett urklipp om temat INOMHUSKONSTRUKTIONER om bl.a. termisk massa:

Vi har mycket dokumentation och videoklipp som vi själva har filmat under alla byggår! Och vi hoppas kunna inspirera fler människor till hållbart byggande, oavsett vart man befinner sig.

Så vi planerar också att göra flera onlineföreläsningar eller kurser så att alla kan få tillgång till informationen och delta i våra erfarenheter. Låt oss veta vad du vill veta mer om här i denna undersökningen. Bäst att svara EFTER att du har sett vår omfattande onlineföreläsning om byggprocessen här. 

"Thank you for sharing your knowledge and expertise on the highest standards for ecological building! It is so insightful and inspiring!" - Eva, Lauras syster och Rundbalshusets största fan!

"Superspännande! Vi satt som klistrade och fick pausa flera gånger för att få till oss allt i den faktaspäckade videon. I självbyggeri tar informationssökande och planering så stor del av tiden, och därför är en video som denna en ovärderligt värdefull start på vägen. Involverande, informerande och inspirerande! Vi längtar redan efter mer fördjupande videos" - Andrea & Jonathan, Tinyhouse-byggare Minihusnu

"Går du i tankarna att bygga ett giftfritt hus med låg klimatpåverkan och smarta hållbara lösningar? Då kan vi verkligen rekommendera att låta dig inspireras av Erik och Laura!

I denna onlineföreläsning får du följa med på deras husbyggar-resa, där de beskriver sin process - från planeringsstadiet till nästan färdigt ekohus. De gör det med en inspirerande entusiasm och stor kunskap." - Annelie Lagesson & Sebastian Ulonska Viklands Grossmyran Gård

"Wow vad bra den var! Informativ och viktig för andra som ska göra samma. Och ärligt talat, det vill en ju! Ha ett hus med hästskit och halm i väggarna, hur coolt är inte det? Är otroligt imponerad av Laura och Erik som har gjort detta. " - Sara Ekenstedt, Hållbarhetskonsult på Esam AB

Få tillgång till Onlineföreläsningen här.

Varsågoda, se listan nedan. Här i urklippet från vår onlineföreläsning kan du få veta mer om jordkällaren:

Design

 • Arkitekt: Petra Eriksson (föräldraledig)
 • Konstruktör: Björn Schneider (föräldraledig)
 • Rådgivare till flera runda halmbalshus i EU: Martin Zeiko (Österrike)
 • Kursledare halmbalshus & lerbygge: Ulf Henningsson Eko Ulf
 • Kursledare lerbygge & murning: Johannes Riesterer Eld & lera

Konstruktion utfördes av:

 • Markarbeten: Mark & Grund AB
 • Snickare för grunden, stommen, taket och innertaket: VNB Byggproduktion
 • Takbeläggning: Takringen

Material och produkter som vi har köpt in:

VVS, El mm.

 

"Lera är ett av världens bästa byggnadsmaterial. Kanske en fjärdedel av jordens befolkning bor i någon form av lera eller jordhus. I årtusenden har människor byggt hus åt varandra och åt sig själva. Kunskapen bygger på mångtusenåriga traditioner och man bygger för människor, med mänskliga behov och mått." Läs mer på Byggnadsvårdsföreningen

Och det är roligt, och alla kan lära sig! Här är ett urklipp från vår onlineföreläsning om det:

"Halm som byggmaterial

Halm är döda stjälkar från sädesslag, såsom vete, havre, råg och korn. Halmen beståndsdelar är cellulosa, pentosaner, lignin och vax, alltså i stort sett samma som hos trä. Varje höst ligger det en stor mänga halm på våra åkrar, varav endast en liten del tillvaratas. Halmen är ett naturligt byggmaterial som kan skördas lokalt och utan problem återföras till jorden om 50 eller 100 år.  Halm har en god isoleringsförmåga. Byggandet är dock ganska arbetsintensivt, så det passar bra om man kan ordna en kurs eller bjuda in vänner och bekanta när man bygger. Det är ganska lätt och dessutom roligt att bygga med halm, alla kan vara med från barn till gamla.

Halmhusets egenskaper

Halmhus får en jämn luftfuktighet och husen är mer brandsäkra än konventionella trähus, eftersom halmväggen täcks av ett lager obrännbart puts och tack vare att halmen i sig isolerar så bra, att värmen inte tränger igenom materialet förrän efter två till fyra timmar. En väl byggd halmvägg är också mycket hållbar. I USA står många av de hus som nybyggarna reste för över 100 år sedan kvar."

Läs mer på Ekobyggportalen.

"Runda byggnader använder mindre vägg-, golv- och takmaterial för att tillgodose samma kvadratmeter som en rektangulär struktur. 15 till 20% mindre material används för att skapa samma kvadratmeter boyta jämfört med en rektangulär design! Detta innebär möjligheten för en mindre miljöavtryck och mer bostadsutrymme till lägre kostnad. Det betyder också mindre yta i kontakt med ogynnsamma väderförhållanden, vilket förbättrar hushållets totala hållbarhet och energieffektivitet. " Källa: Inhabitat: Why our ancestors built round houses – and why it still makes sense to build round structures today. By Rachel Ross 

Lite mer info kring hur vi bygger energisnålt, förutom den runda formen:

Innan vi startade byggandet formulerade vi en lista med mål och ambitioner som ni kan läsa nedan.

Ledord: Rethink, Redesign, Reduce, Reuse, Recycle

Vårt hem kommer att:

– ge oss möjligheter att vara mera självförsörjande och motståndskraftiga.
– byggas med helhetstänk, med en social, ekologisk och ekonomisk vision för en positiv påverkan.
– kombinera traditionella och innovativa lösningar för en hållbar och bekväm boendemiljö.
– anpassas till lokala förutsättningar och lokalt klimat
– främja biologisk mångfald
– bidra till en bättre social miljö på kort och lång sikt
– underlätta hållbar mobilitet
– ha låga energibehov
– använda energi från förnybara energislag för uppvärmning och el
– byggas av hälsosamma, hållbara och lokala material, som kan fungera som kolsänkor och komposteras eller återanvändas och återvinnas efter användningstiden
– bidra till att sluta kretslopp av näringsämnen (teknologiska och biologiska)
– ha en låg vattenförbrukning
– rena gråvatten lokalt utan att tillföra kemikalier
– hantera och lagra regnvatten lokalt
– byggas med hälsosamma och enkla tekniska lösningar för ventilation, el, vatten, värme
– ha flöden som är mätbara (t.ex. el, vatten, luft mm)
– underlätta för kompostering, sortering och återanvändning av använda resurser i hushållet
– underlätta för funktion, drift, underhåll och rengöring

Vi har inte haft några sponsorer under byggtiden och vi bygger huset som privatpersoner med våra egna pengar. SVT Husdrömmar har inte stöttat oss ekonomiskt.

Vi startade upp vårt företag igen under 2020, med syfte att lättare kunna organisera studiebesök, föreläsningar, byggkurser mm. På grund av den rådande pandemin har vi dock inte kunnat genomföra några föreläsningar eller studiebesök så som det var tänkt.

Därför har vi nu valt att investera i att digitalisera vår föreläsning om projektet, för att sprida mer kunskap om hållbart byggande. Elin Leyonberg, som också producerar Klimatekot podcasten, har hjälpt oss att producera en professionell onlineföreläsning. Detta innebar en stor investering för oss.

Ett antal fantastiska företag har valt att sponsra delar av denna föreläsning och har bidragit med ca. 1/4 av produktionskostnaderna. Företag som också vill att kunskap om hållbart byggande sprider sig!

Så stort tack till alla sponsorer!

Varför företagen har valt att sponsra onlineföreläsningen om Rundbalshuset:

"Att bygga miljövänligt behöver inte vara en kompromiss som många tror, det kan i själva verket vara sättet att få bättre kvalitet på huset med högre komfort och ge bättre ekonomi.

Rundbalshuset är resultatet av flera års teoretisk och praktisk research att finna hållbara metoder och material till att bygga ett långsiktigt och komfortabelt hem. Laura och Erik har lagt ner sina själar i detta projekt för att andra skall slippa. Rundbalshuset är genomtänkt och samlar mängder av lösningar och gör det lätt för dig som skall bygga hus att inspireras till ett bättre byggande. Vi på Koljern Nordic är stolta att få vara en del av detta fantastiska hem och vi hoppas att fler inspireras att bygga mer hållbart, för det känns riktigt bra!" - Niklas Holmquist, Koljern Nordic

"Vi vill uppmuntra likasinnade som liksom vi själva vill dela kunskap om ärliga byggvaror och långsiktigt hållbara byggmetoder.” Richard Waldemarsson, Sundabyggvaror

"Ett av Thermotechs viktigaste uppdrag i vardagen är att bidra till minskad energianvändning genom att projektera vår golvvärme så att lägsta möjliga vattentemperatur kan användas och värmesystemet effektivt kan användas tillsammans med lågtempererade värmekällor, som till exempel solvärme. Rundbalshuset är ett fantastiskt och inspirerande exempel på hur hållbara metoder och material kan användas för bostadsbyggande. Vi på Thermotech är stolta över att ha varit med och bidragit till detta och hoppas att fler inspireras att bygga mer hållbart." Nicklas Samuelsson, Thermotech Scandinavia AB

Bakgrund | ProjektFAQ | Följ oss

Intresseanmälan

* Obligatoriskt fält
Kryssa nedan vad du vill få mer info om:

(GDPR) Bekräfta att du är nöjd med att höra från ELVA Hållbara AB på följande sätt

Klicka på länken i sidfoten i våra e-postmeddelanden för att avsluta prenumerationen. Sekretessmeddelande är länkat nedan. Vi använder Mailchimp som vår marknadsföringsplattform. Genom att klicka nedan för att prenumerera bekräftar du att din information kommer att överföras till Mailchimp för behandling. Läs mer om Mailchimps sekretesspraxis.